Home Nieuws Jong N-VA Zandhoven lanceert 10-puntenplan voor veiligere fietspaden in Zandhoven
01
sep
2020

Jong N-VA Zandhoven lanceert 10-puntenplan voor veiligere fietspaden in Zandhoven

Aron Sempels
Bart Coopmans

Uit de fietsbarometer die de provincie Antwerpen in 2018 liet uitvoeren blijkt dat de fietspaden in Zandhoven in dramatische staat zijn. Met een gemiddelde score van 4,9/10 is onze gemeente zelfs gebuisd. “Om het in fietstermen uit te drukken: we bengelen niet meer achteraan het peloton, we hebben de rol al lang moeten lossen. Het is hoog tijd dat daar iets aan verandert”, zegt ondervoorzitter en initiatiefnemer Aron Sempels.

De N-VA jongeren hebben van de zomermaanden gebruik gemaakt om de fietspaden in Zandhoven te bestuderen. Om het CD&V-gemeentebestuur alvast een duw in de goede richting te geven lanceert Jong N-VA Zandhoven een 10-puntenplan met concrete voorstellen om de verkeersveiligheid in Zandhoven eindelijk op te krikken. Zo pleiten ze onder meer voor een versnelde aanpak van de slechtste fietspaden in Zandhoven, de aanleg van nieuwe fietspaden om zogenaamde missing links weg te werken en een duidelijke scheiding tussen de fietspaden en straat. Waar mogelijk zelfs met een groene invulling. Een win-win voor veiligheid en natuur.

“Het nieuwe schooljaar gaat vandaag van start en honderden kinderen zullen opnieuw op hun fiets springen richting school. Met dit plan hopen we ook onze burgemeester en schepenen te kunnen overtuigen van de noodzaak van veilige fietspaden in onze gemeente. Wij staan klaar om samen aan de broodnodige oplossingen te werken”, zegt initiatiefnemer Bart Coopmans.

 “Een plan is maar zo sterk als de middelen die er tegenover staan”, weet ook Jong N-VA ondervoorzitter Aron Sempels. “En dus zullen er in de eerste plaats meer middelen moeten worden vrijgemaakt. Momenteel is er jaarlijks slechts 50.000 euro voorzien voor ‘de aanpak van verscheidene fiets- en wandelpaden’. Een druppel op een hete plaat.”

Ook moederpartij N-VA Zandhoven kaart het gebrek aan fietsveiligheid al verschillende jaren aan bij het gemeentebestuur. “Een overheid heeft enkele kerntaken waaraan ze moet voldoen. De veiligheid van haar burgers garanderen is er daar één van. De komende jaren stijgt de Zandhovense schuldenberg met maar liefst twee miljoen euro. Maar de verkeersveiligheid gaat er amper op vooruit. Voor een nieuw recreatiecentrum daarentegen kan blijkbaar wel geld worden vrijgemaakt. Daar stellen wij ons serieuze vragen bij”, zegt voorzitter Dieter Stulens.

N-VA Zandhoven zal het puntenplan van de N-VA jongeren voorstellen aan het gemeentebestuur tijdens de volgende gemeenteraad op 17 september.

Aron Sempels

Ondervoorzitter
Tel.
+32484318759

Bart Coopmans

Penningmeester